Jonas Daiss, förstaplatstagare och utbildare

Jonas Daiss är landsvägspiloten som brinner för EcoDriving.

Eller som han själv kallar det – Heavy EcoDriving.

Jonas började som chaufför på Mantum 2005 (HTAB) för 17 år sedan. Han har, sedan han tog sitt CE kort 2002, tävlat mot sig själv för att sänka sin bränsleförbrukning. Det var dock inte förrän 2004 som Jonas gick en kurs i Heavy EcoDriving, som intresset väcktes till liv ordentligt.

Under kursens gång fick han bevisat för sig själv, att med hjälp av rätt körteknik, där man bland annat nyttjar fordonets egna moment, vinner både på bränsleförbrukningen, men faktiskt många gånger även tid.

Jonas berättade för oss att han började experimentera mer och mer på vilka ställen han kan släppa gasen, och i stort sett, enbart klara sig på lastbilens egna moment så långt som möjligt. Ett exempel är en sträcka mellan Falkenberg och Torup, där han släpper gasen och frirullar hela 7 kilometer.

Det finns massor av vanliga transportsträckor i Sverige där förutsättningarna finns för denna körstil.

Vi mäter våra piloter med Volvos förarpoängsystem. Där har Jonas slagits om förstaplatsen under en längre tid och är en återkommande förstaplatstagare. Sen ska man inte förbise att hans kollegor ligger honom hack i häl.

Jonas har även åkt med en del av våra landsvägspiloter, för att ge dem tips och råd på hur dom kan förbättra sin bränsleförbrukning. Några av chaufförerna har sen dess minskat sin förbrukning med upp till 10%. Jonas berättar att det har tagits emot positivt av kollegorna, som tycker det är roligt och utmanande att tävla mot sig själva och sänka sin förbrukning.

När Jonas åker med och utbildar våra andra chaufförer, så ligger huvudfokus på två punkter.

Planering och tomgång.

För att minska bränsleförbrukningen finns det flera faktorer som spelar in, så som körteknik, fordonets beskaffenhet, däcktryck & vindavsiare.

Nu har Jonas fått som uppdrag att åka med och utbilda fler utav Mantums piloter med förhoppningen att sänka bränsleförbrukningen och värna extra om vår miljö.

 

[image_with_text image=’https://mantum.se/wp-content/uploads/2022/03/kollage.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

[/image_with_text]