Möt våra Landsvägspiloter

Julia           

Pilot anläggningstransporter

”Jag vill visa att jag också kan jobba i en mansdominerad bransch”

20-åriga Julia är ett av våra senaste tillskott till vår pilotsida. Julia kör just nu bort schaktmassorna på projektet Varbergstunneln.

Julia har kört lastbil i ungefär ett år. På fritiden jobbar hon med sina hästar och utbildar och tävlar även inom sporten, men har även stort intresse i att hjälpa till hemma med jordbruk och annat. Hon anser att det bästa med transportbranschen är alla utmaningar och att få bevisa för alla att även en kvinna kan göra ”grovsakerna”. Bland det bästa med yrket är även att få jobba med kroppen och att få sitta i sin egen värld.

”Jag älskar allt som lastbilsyrket innebär, alla utmaningar och svårigheterna men även hur stolt man blir över sig själv när man har klarat det som man först kanske inte trodde” säger Julia med ett stort leende.

Självklart menar Julia att det finns vissa negativa delar med yrket, framförallt att yrket som lastbilschaufför är ett så pass mansdominerat yrke och att många män inte tror att kvinnor klarar samma saker. Men det vänds i Julias värld till något som är bland det roligaste med jobbet: ”Det är väldigt kul att få överbevisa dem, jag kan också. Det finns även väldigt många som tycker att det är roligt att unga tjejer vågar sig ut i denna bransch och det tycker jag också.”

Just varför Julia blev lastbilschaufför vet hon faktiskt inte, men hon utstrålar en enorm nöjdhet och entusiasm över sitt val!  Hon tror själv att största anledningen till att hon valde transportbranschen är för att bevisa för folk att en liten tjej kan hantera stora saker. Hon är därför extra nöjd med sin anställning på just Mantum, där hon idag bevisar att hon utan problem kan köra 30,5 ton tipptrailer.

Stephan

Pilot anläggningstransporter

Dagens uppdrag:

Leverera makadam till dränering för kommunens upprustning av en cykelbana i lokala Varberg.

Om Stephan:

Stephan är den glade, sociala & pratglade landsvägspiloten som har kört lastbil i 40 år, varav de 7 senaste på Mantum. Stephan börjar närma sig 65 års ålder, men så länge man har energin och arbetet är roligt så kommer jag att fortsätta köra, säger han.

Han är född och uppvuxen i Göteborg, men bor sedan 1984 i Åsa.

Han började karriären med att studera 2-årig yrkesskola på Götaverken som pannbyggare och grovplåtslagare. Men han hittade snabbt in transportbranschen efter att han, på egen hand, skaffade lastbilsbehörighet och började köra sopor.

Skulle det vara så att det blir pension nästa år, så ser Stephan fram emot att få umgås mer med sin fru och tre döttrar med barnbarn. Men även lite egentid med cykling och fiske kommer att stå på agendan.

Stephans styrkor är hans sociala förmåga i kombination med att han är lösningsorienterad, därför kör han oftast på projekt med längre löptid, då han, med snabba bud från kunden, löser de flesta transportrelaterade problemen direkt.

Det är bra att vara självständig i detta yrke, då trafikledningen kan vara svåra att få tag på stundtals. Mantum befinner sig i en expansiv fas, och det förstår Jag. Så jag tar det inte så hårt. Är det något större eller mer allvarligt, så är det aldrig några problem att få gehör, säger han.

Det Stephan gillar främst med att köra för Mantum är friheten att själv lösa problem och han får möjligheten att sköta sig själv och sin bil. Men också att vi har en ganska öppen kommunikation och laganda.

Vi på Mantum är glada och stolta över att få ha Stephan i vårat lag!